Izbornik
Centri izvrsnosti -> Bolesti uha, grla i nosa -> Centar za bolesti uha, grla i nosa

Centar za bolesti uha, grla i nosa

Što je otorinolaringologija?

Bolesti uha, grla i nosa i kirurgija glave i vrata

Otorinolaringologija i kirurgija glave i vrata je jedna od najstarijih medicinskih disciplina koja se bavi dijagnostikom, liječenjem i kirurgijom širokog spektra bolesti uha, grla i nosa te abnormalnosti i drugih zdravstvenih problema vezanih uz područje glave i vrata. Upale uha, bol u uhu, oslabljeni sluh, iscjedak iz uha, začepljeno uho, otežano disanje na nos, bolovi i upale grla i sinusa, poremećaji glasa, izrasline u području glave i vrata te kirurško liječenje uha, nosa, sinusa i štitnjače, samo su neka od stanja kojima se bavi otorinolaringologija.

Otorinolaringologija - dijagnostika, liječenje i kirurgija širokog spektra bolesti
Centar za bolesti uha, grla i nosa

Koje su najčešće operacije koje izvodi otorinolaringolog?

Otorinolaringolog je doktor medicine koji je specijalizirao otorinolaringologiju te se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti uha, grla i nosa. Otorinolaringolozi se bave dijagnosticiranjem ranije navedenih stanja ORL pregledom te konzervativnim liječenjem istih, kao i širokim spektrom operacija u području glave i vrata. Najčešće operacije koje izvodi otorinolaringolog su:

  • Septoplastika (operacija nosne pregrade) je operacija kojom se ispravljaju nepravilnosti nosne pregrade čime se uklanja anatomska opstrukcija disanja i poboljšava disanje na nos.
  • FESS – funkcijska endoskopska operacija sinusa. Moderna sinusna kirurgija izvodi se endoskopski te kirurg bez vanjskih rezova kirurški liječi kroničnu upalu sinusa.
  • Miringoplastika je operacija rekonstrukcije bubnjića nakon ozljede ili u sklopu kronične upale srednjeg uha.
  • Tonzilektomija – operacija odstranjena krajnika (mandula) kod djece i odraslih.
  • Adenotomija – operacija odstranjenja treće mandule.
  • UPPP – plastika mekog nepca i ždrijela kod hrkanja.
  • Kirurgija štitnjače - Operacije parcijalnog (lobektomija) ili potpunog odstranjenja (totalna tireoidektomija) štitnjače kod raznih autoimunih ili tumorskih poremećaja.
  • Odstranjenje svih kožnih promjena u području glave i vrata kao što su madeži ili lokalni kožni tumori te po potrebi i plastično rekonstruktivna rekonstrukcija lokalnim režnjevima.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba