Izbornik
Centri izvrsnosti -> Fizikalna medicina i rehabilitacija -> Ostale metode

Ostale metode

Individualna kinezioterapija 

Oporavak nakon operacije ili ozljede zglobova ili kralježnice uvelike ovisi o dobroj rehabilitaciji. Kako bi oporavak bio što brži i bezbolniji, ona mora biti pravovremena, ciljana u odnosu na bolest ili ozljedu, uvažavajući specifičnosti ozljede ili operacije te usmjerena prema željama i osobnim ciljevima svakog bolesnika- individualno prilagođena bolesniku! O postupcima rehabilitacije koristimo pasivne metode fizikalne terapije (elektroterapija, termoterapija, magnetoterapija, terapija udarnim valom, laser i sl.) i razne metode kinezioterapije koje se kombiniraju kod svakog bolesnika ovisno o tegobama i fazi rehabilitacije. Detalji pojedinih metoda koje naši fizioterapeuti koriste u svakodnevnom radu u nastavku.

Mulligan koncept

Mulligan koncept je manualna tehnika kojom se, kombinacijom pasivne  mobilizacije i aktivnog pokreta  povećava opseg pokreta i smanjuje bolnost  određenog segmenta. Tvorac tehnike je Brian Mulligan, fizioterapeut  i manualni terapeut sa Novog Zelanda. Koncept se temelji na Kaltenbornovom principu o vraćanju fiziološke pokretljivosti u zglobu. Učinkovito se primjenjuje  na kralježnici i na zglobovima. Osnovno je pravilo da tretman mora biti bezbolan. U samom tretmanu pacijent izvodi aktivne pokrete dok fizioterapeut radi  klizanja i/ili rotacije na određenom segmentu. To se naziva MWM– mobilisations with movment. Mulligan smatra da povrede i istegnuća mogu biti rezultat manje promjene položaja zgloba, koja kao takva uzrokuje smanjenu pokretljivost samog zgloba. Mobilizacija sa aktivnim pokretom je samo jedna od komponenata Muliganovog koncepta. Kod mobilizacije kralježnice primjenjuje se pasivna oscilatorna mobilizacija, nazvana NAGs (natural apophyseal glides-prirodno klizanje u apofizealnim zglobovima) i asistirana mobilizacija s aktivnim pokretom SNAG’s (sustained natural apophyseal glides-olakšano apofizealno klizanje). Vrlo je važno ativirati pacijenta u svom oporavku i naučiti ga pravilnom izvođenju vježbi. Jer bez suradnje izostat će rezultat!

PNF – Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija

Proprioceptivnaneuromuskularna facilitacija je koncept liječenja bazirana na tome da svaki čovjek, uključujući i one s nekim hendikepom, ima neiskorištene psihofizičke mogućnosti. PNF se razvila kasnih 40-ih, a pioniri su bili Dr. Herman Kabat u suradnji sa fizioterapeutima Margaret Knott i Dorothy Voss. Proprioceptivna– korištenje podražaja proprioceptora (to su osjetilna tjelešca u zglobnoj čahuri, tetivama, ligamentima, mišićima…) i eksteroceptora (osjetna tjelešca koja komuniciraju s okolinom, za dodir, toplinu, vid, sluh). Neuromuskularna– označava rad i poboljšanje veza između mišića i živaca. Facilitacija– olakšanje pokreta, mogućnost započinjanja i vođenja pokreta. Ovom tehnikom terapeut koristi zdravi dio tijela, nastoji ne izazvati bol i na taj način djeluje na bolesno podučje. Terapeut je u kontaktu sa pacijentom dajući mu trodimenzionalni otpor rukom ili okolinom na različite grupe mišića, ovisno o željenom pokretu. Količina otpora ovisi o tome što fizioterapeut želi postići-kontrakciju, stabilnost ili opuštanje mišića. Njegov zahvat stimulira osjetilna tjelešca u koži, tjelešca za pritisak što stimulira mišiće na pokret (kontrakciju). PNF koncept se primjenjuje kod svih povreda mišićno-koštanog sustava, odnosno kod ortopedskih i neuroloških oboljenja, za poboljšanje vitalnih funkcija (disanje, gutanje…), motorike lica i dr.

PIR- Postizometrička relaksacija 

Postizometrička relaksacija je tehnika koja se koristi u  manualnoj medicini koja ima za cilj relaksirati mišiće i pripremiti ih za mobilizaciju-manipulaciju. Izvodi se uz kontrolu bolesnikovog  disanja i uz lagani manulni otpor fizioterapeuta. Procedura se ponavlja 3-5 puta. Duljina mišića koja se postigne nakon svakog istezanja, mora se zadržati, nema vraćanja na početni položaj u idućoj fazi. Uz dobru relaksaciju fizioterapeut osjeća da napetost i skraćenost mišića popušta te u tom slučaju veći broj ponavljanja ne pridonosi boljem rezulatu. PIR je terapijska metoda koju izvodi fizioterapeut, no bolesnika možemo naučiti kako da je sam koristi.

TRIGGER točke

Trigger točka je tvrdo mjesto u mišiću, fasciji gdje je smanjen lokalni protok krvi pa nema dovoljnog opskrbljivanja stanica kisikom. Mišić tada postaje spastičan, bolan i vrlo osjetljiv na dodir. Bol se može širiti oko trigger točke ili se može proširiti na udaljenije mjesto putem nadraženog živca. Prema mjestu gdje se nalaze, trigger točke mogu biti uzrok glavoboljama, vrtoglavicama, bolovima u vratu, bolovima u donjem dijelu leđa. Metoda opuštanja mišića i smanjenja boli izvodi se dubinskom masažom izravno na trigger točku. Tretman se provodi nizom ponavljajućih pritisaka kojima se vrši kompresija trigger točke čime se potiče protok krvi i limfe koja sadrži nakupljane  otpadne produkte nakupljene kontinuiranom kontrakcijom mišićnih vlakana. Osim toga pomaže u povratku rastezljivosti u mišićnim vlaknima unutar kojih se nalazi trigger točka. Masaža svake točke traje tri do pet minuta, ovisno o njenom stanju, jel upaljena ili nije. Tretiranjem ostalih mišića koji se nalaze u području boli smanjuje se cjelokupna napetost i uspostavlja se normalan metabolizam stanica.

Bandaže

To su ljepljive elastične i neelastičnie trake  koje se postavljaju na kožu iznad određenog dijela tijela sa  svrhom stabilizacije zglobova, smanjenju širenja edema  nakon ozljede i prevencije ozljeda. Bandaže koristimo i kod specifičnih  indikacija, a služe za korekciju raznih ortopedskih ili traumatskih deformacija. Dijelimo ih po vremenu primjene, vrsti ozljede i tehnici aplikacije.

Preventivne bandaže

Smanjuju utjecaj stres faktora na lokomotorni sustav, štite zglob od traumatskih promjena i trošenja tijekom aktivnosti i smanjuju mogućnost ozljede.

Funkcionalne bandaže

Služe kao potpora slabijim točkama kinetičkog lanca, ograničavaju puni opseg pokreta ili omogućuju u tom trenu željeni opseg pokreta segmenta ili funkciju zgloba.

Terapijske bandaže

Su usko povezane  sa funkcionalnim bandažama, a koriste se najčešće nakon trauma i u raznim fazama cijeljenja tkiva. Njima se ubrzava oporavak i povratak punoj aktivnosti.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba