Izbornik
Centri izvrsnosti -> Hematologija -> Centar za hematologiju

Centar za hematologiju

Hematologija je grana interne medicine, subspecijalizacija koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem krvnih bolesti ili bolesti krvotvornog sustava.

Krvotvorni sustav čine krv, koštana srž, slezena, limfni čvorovi i limfatično tkivo crijeva i bronha.

Kod mnogih bolesti pojavljuju se poremećaji u krvnoj slici, a kod nekih mogu biti povećani limfni čvorovi ili slezena. 

Hematolog pritom dijagnosticira primarne hematološke bolesti i druge bolesti koje su dovele do poremećaja u krvnoj slici ili povećanja limfnih čvorova i slezene. 

Najčešće hematološki poremećaji

Najčešći hematološki poremećaji su benigne prirode. Takve su anemije, leukopenije, trombocitopenije i reaktivno uvećani limfni čvorovi. Znatno rjeđi poremećaji su maligni procesi kao što su maligni limfomi, mijeloproliferativne neoplazme, akutne i kronične leukemije, mijelodisplastični sindrom.

Kako se na temelju samog aberantnog laboratorijskog nalaza ne može zaključiti radi li se o benignom ili malignom poremećaju ili bolesti i treba li ga liječiti ili ne, potreban je pregled hematologa.

Što obuhvaća pregled hematologa?

Pregled hematologa sastoji se od uzimanja anamnestičkih podataka i fizikalnog pregleda te laboratorijskih, morfoloških i radioloških pretraga. Na temelju rezultata navedenih pretraga može se razjasniti priroda i uzrok hematološkog poremećaja.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba