Izbornik
Centri izvrsnosti -> Medicinsko - biokemijski laboratorij -> Brzi test za otkrivanje infekcije COVID-19

Brzi test za otkrivanje infekcije COVID-19

Test za određivanje antigena SARS-CoV-2

Brzi antigenski testovi koje koristimo u našoj bolnici u dijagnostici COVID-19 nalaze se na zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije.

Svim pacijentima s negativnim nalazom brzog antigenskog testa izdajemo COVID-19 potvrdu!

Test za određivanje antigena SARS-CoV-2 iznimno je vrijedan dijagnostički test s visokom specifičnošću (99.68%) i ulazi u obitelj testova koji se rade pri neposrednom kontaktu s pacijentom i za koje se rezultati dobivaju nedugo nakon testiranja (engl. Point of care testovi). U načelu testovi koji detektiraju antigene imaju nešto nižu osjetljivost (96.52%) u odnosu na molekularne testove (Tablica 1). Stoga negativne rezultate antigenskog testa treba promatrati u kontekstu ostalih čimbenika, uključujući moguću prethodnu izloženost virusu, pojavnosti kliničkih simptoma, itd., a ako je rezultat dvojben, unutar nekoliko dana može se napraviti i molekularna dijagnostika na prisustvo SARS-CoV-2 virusa. Klinički značaj brzih antigenskih testova ovisi o okolnostima u kojima se koriste. Najbolji rezultat daju kad se osoba testira u ranoj fazi infekcije virusom SARS-CoV-2 kad je koncentracija virusa najviša. Informativni su i kod osoba koje su bile u kontaktu s potvrđenim slučajem COVID-19 te za testiranja u visoko-rizičnim ambijentima zajedničkog života (domovi za starije, učenički i studentski domovi) kada ponovljena testiranja brzo mogu otkriti osobe s infekcijom SARS-CoV-2 te tako spriječiti širenje virusa.

KAKO SE PROVODI TESTIRANJE?

Testiranje se provodi iz obriska sluznice nazofarinksa. Nalaz je gotov unutar 15 do 30 minuta.

GDJE SE TESTIRATI?

Testiranje se može obaviti na našoj lokaciji na adresi Branimirova 71E u Zagrebu, svakim danom od ponedjeljka do petka.

PRETHODNA NARUDŽBA OBVEZNA!

TESTIRANJE OSOBA KOJIMA JE POTREBNA POTVRDA O TESTIRANJU NA SARS-COV-2

Testiranje osoba kojima je potrebna potvrda o testiranju na SARS-CoV-2

• digitalni oblik s QR kodom

• vrijedi u svim državama članicama EU-a

• vrijedi 48h od izdavanja

Specijalna bolnica Sv. Katarina svim pacijentima s negativnim nalazom brzog antigenskog testa izdaje Covid-19 potvrdu.

Potvrda se izdaje izravno nakon testiranja, odnosno nakon dobivenog negativnog rezultata testa u digitalnom obliku.

Ovo je slika testa za Covid-19
COVID-19

INTERPRETACIJA NALAZA

Novi korona virus SARS-CoV-2 pripada obitelji Coronaviridae. Nukleokapsidni protein (N-antigen) jedan je od četiri strukturalna proteina SARS-CoV-2, a primarna uloga mu je “pakiranje” viralnog genoma (RNA) unutar virusne ovojnice u ribonukleoproteinski (RNP) kompleks, poznat pod imenom kapsida.

2 (1).jpg
Slika 1. SARS-CoV-2 8

Koncentracija SARS-CoV-2 N antigena na sluznici naglo raste nekoliko dana nakon infekcije, dostiže maksimum oko 15-og dana te u narednih 10-15 dana pada ispod razine detekcije.

3 (1).jpg
Slika 2. Dijagram promjene koncentracije antigena i antitijela u krvi

SARS-CoV-2 antigen test brza je imunokromatografska metoda (Slika 3) namijenjena za kvalitativnu detekciju specifičnog N antigena SARS-CoV-2. Pretraga se provodi u zdravstvenoj ustanovi iz brisa nazofarinksa ili nosa, a namijenjena je za testiranje simptomatskih i asimptomatskih osoba svih dobi u svrhu brze identifikacije infekcije virusom SARS-CoV-2. Test ima osjetljivost (proporcija inficiranih osoba ispravno prepoznatih testom) 96,52 % i specifičnost (proporcija zdravih osoba ispravno prepoznatih testom) 99,68 %, a navedene vrijednosti su dobivene analizom 426 uzoraka koji su testirani u dvije nezavisne institucije.

Načelo imunokromatografske metode
Slika 3. Načelo imunokromatografske metode

Ovim testom se detektiraju proteini koji su strukturni i funkcionalni dijelovi virusa , a još ih zovemo antigeni. Antigenima inače zovemo sve molekule koje u organizmu mogu pokrenuti imunosni odgovor. Ukoliko je antigen SARS-CoV-2 prisutan u uzorku u dovoljnoj koncentraciji, vezat će se sa specifičnim antitijelima i dati vidljiv obojeni signal na test traci unutar 15-30 minuta. Rezultat koji se očita i izda kao nalaz je kvalitativan, pozitivan ili negativan.

5 (1).jpg
Slika 4. Interpretacija rezultata. C – kontrola; T – testni uzorak
6 (1).jpg
Razlike između molekularnog i antigenskog testa

Dogovorite termin testiranja!

Literatura:

1. Rapid Antigen Testing for SARS-CoV-2. URL:https://www.cdc.gov/coronaviru... Pristupljeno 25/9/2020.

2. https://www.roche.com/media/releases/med-cor-2020-09-18b.html Pristupljeno 25/9/2020.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba