Izbornik
Centri izvrsnosti -> Neurologija -> Demencija

Demencija

Svjetska zdravstvena organizacija 2012. demenciju je proglasila javnozdravstvenim prioritetom, objavila je podatak da u svijetu više od 47.500 milijuna osoba živi s demencijom (WHO, 2012). Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 86.000 osoba s demencijom (HZJZ, 2017), a među njima ih čak 70% ima Alzheimerovu bolest. Upravo je ona najčešći uzrok demencije u svijetu te ima velik utjecaj na svakodnevni stil života oboljelog, ali i na članove njegove obitelji.

Dijagnoza demencije

Dijagnoza demencije temelji se na kliničkoj slici, različitim slikovnim prikazima mozga, neuropsihologijskom testiranju i laboratorijskim testovima.

Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, no obično se javlja u nešto kasnijoj srednjoj dobi ili pak kod starije populacije. Nije ju moguće izliječiti, ali se može držati pod kontrolom. Najvažnije je pravovremeno prepoznavanje bolesti, a kako se ne bi izgubila prilika za pravovremenu primjenu terapije koja je od iznimne važnosti u ranoj fazi bolesti. S obzirom na sve veći porast udjela starije populacije u društvu, u budućnosti možemo očekivati porast oboljelih.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba