Izbornik
Centri izvrsnosti -> Neurologija -> Moždani udar

Moždani udar

U neurološkoj ambulanti pregledavamo i kontroliramo pacijente koji su preboljeli moždani udar, u smislu postavljanja dijagnoze te ambulantnog liječenja. Pacijente koji zahtijevaju dugotrajno bolničko liječenje i/ili intenzivnu skrb referiramo u adekvatne medicinske centre. Moždani udar je bolest koja se javlja kada je moždani krvotok kompromitiran ugruškom koji onemogućava protok krvi kroz krvnu žilu (što nazivamo ishemičkim moždanim udarom) ili puknućem moždane krvne žile (što nazivamo hemoragijskim moždanim udarom).

Slična stanja uključuju:

  • Tranzitorne ishemičke atake (također zvane TIA-e) -označava privremeni poremećaj cirkulacije krvi u području mozga, što dovodi do pojave simptoma nalik moždanom udaru, trajanja manje od 24 sata. Riječ je o ozbiljnom stanju, jer predstavlja upozorenje za prijeteći moždani udar i vrlo mu je sličan po simptomima.
  • Traumatska oštećenja i/ili krvarenja mozga javljaju se kada do oštećenja mozga dođe uslijed traume glave. Simptomi u početku mogu biti blagi (čak i nevidljivi, a obično uključuju glavobolju, smetenost, poremećaj vida i mučninu). Ozbiljniji znakovi traumatskog oštećenja mozga su gubici svijesti koji traju dulje od 6 h, konvulzije, širenje zjenica i vrtoglavica.
  • Moždana aneurizma je proširenje stijenke krvne žile u mozgu za barem 50% više od normalnog volumena. Može puknuti i prokrvariti u vitalne strukture mozga. Simptomi mogu uključivati naglu glavobolju (‘kao udar groma’), zakočenost u vratu, osjetljivost na svjetlo, mučninu, konvulzije i gubitke svijesti.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba