Izbornik
Centri izvrsnosti -> Neurologija -> Neurološki tumori

Neurološki tumori

Neurološki tumori su benigne ili maligne izrasline koje se pojavljuju bilo gdje u središnjem ili perifernom živčanom sustavu, a uključuju bolesti kao što su:

  • Adenomi hipofize su benigni tumori na hipofizi, a luče različite hormone, uključujući one koji reguliraju rast. Ovi tumori mogu uzrokovati simptome koji uključuju poteškoće vida, poremećaj rasta, hormonske promjene.
  • Neurinomi živca statoakustikusa su polako rastući tumori osmog moždanog živca, koji se proteže od baze mozga do uha i uključen je u sustave za sluh i ravnotežu. Simptomi mogu početi s postupnim gubitkom sluha i zvonjavom u uhu, a zatim progredirati do problema s ravnotežom, trnjenja lica i simptoma povišenog tlaka unutar lubanjske šupljine (glavobolja, mučnina, pospanost).
  • Meningiomi su sporo-rastući tumori moždanih ovojnica, tj. membrana koje štite mozak i leđnu moždinu. Simptomi uključuju glavobolju, mučninu, slabost određenih skupina mišića, smetnje vida i sluha, ovisno o lokaciji tumora.
  • Tumori mozga dijele se u dvije osnovne kategorije: Primarne tumore mozga, koji počinju rastu u mozgu i mogu biti benigni ili maligni; sekundarni tumori mozga šire se na mozak iz drugih dijelova tijela i uvijek su maligni.
  • Neurofibromatoza (NF) je genetska bolest, koja uzrokuje rast tumora na različitim dijelovima tijela. Postoje dva osnovna tipa bolesti. Kod NF1, simptomi uključuju smeđe mrlje na koži, deformacije kostiju i blaže intelektualno zaostajanje. Kod NF2, simptomi uključuju još i zujanje u ušima, poremećaje ravnoteže i bol duž lica.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba