Izbornik
Centri izvrsnosti -> Oftalmologija -> Oftalmologija

Oftalmologija

Oči su jedan od najvažnijih organa ljudskog tijela na koji se najviše oslanjamo u svakodnevnim aktivnostima. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije približno 285 milijuna ljudi je slijepo ili slabovidno, a u Hrvatskoj s oštećenjem vida živi 17 222 osobe (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2010). Problemi s vidom mogu se pojaviti u bilo kojoj fazi života, iako se najčešće javljanju nakon 60. godine života. Rizik od slabljenja vida raste s godinama i može utjecati na bilo koga, no važno je naglasiti kako briga o vidu može značajno poboljšati kvalitetu života čovjeka, kao i spriječiti gubitak vida. Tome u prilog govori i podatak Svjetske zdravstvene organitacije da se 80% svih oštećenja vida može prevenirati ili izliječiti.

Grana medicine koja se bavi proučavanjem građe i funkcije oka u zdravom i bolesnom stanju naziva se oftalmologija, a specijalist za očne probleme te bolesti i brigu o vidu naziva se oftalmolog. Oftalmolozi rade preglede očiju, dijagnosticiraju i liječe očne bolesti, propisuju naočale i kontaktne leće, izvode operativne zahvate, a mogu propisivati i lijekove. Kao medicinski liječnici, oftalmolozi mogu prepoznati i one zdravstvene probleme koji nisu izravno povezani s očima te pacijente potom uputiti na daljnje pretrage.

Oftalmološki pregled.jpg

Zašto su važni očni pregledi?

Očni pregledi nisu namijenjeni samo za ljude koji trebaju naočale ili kontaktne leće. Iako je važno imati adekvatnu korekciju svoje refraktivne anomalije u vidu naočala, kontaktnih leća ili operativnog liječenja, postoji mnogo drugih razloga da zakažete svoj sljedeći sveobuhvatni oftalmološki pregled.

Kratkovidnost je epidemija

Do 40% populacije ima miopiju (kratkovidnost). Ne samo da sve više djece počinje razvijati kratkovidnost u ranijoj dobi, već to stanje također povećava rizik od raznih problema s očima poput glaukoma, odvajanja mrežnice i katarakte.

Tijekom rutinskog očnog pregleda moguće je dijagnosticirati osnovne refraktivne pogreške oka i odrediti adekvatnu korekciju adekvatnim korektivnim lećama, a kako bi postigla maksimalna vidna oštrina.

Očne bolesti ne uzrokuju smetnje

Govoreći o očnim bolestima, većina njih ne uzrokuje nikakve vidljive simptome u ranoj fazi. Na primjer, jedan od prvih znakova glaukoma je gubitak perifernog vida, zbog čega se bolest ponekad naziva tihi kradljivac vida.

Osim toga, bolesti mrežnice poput dijabetičke retinopatije i odvajanja mrežnice, kao i bolesti žute pjege obično se razvijaju postupno i možda neće izazivati nikakve simptome dok ne bude prekasno.

Kao i kod većine zdravstvenih stanja, šanse da zaštitite svoj vid i vratite zdravlje očiju povećavaju se kada možemo dijagnosticirati očnu bolest i liječiti je što je ranije moguće — prije nego što dođe do trajnog oštećenja.

Digitalno naprezanje očiju i drugi manje poznati problemi

Iako je većina pacijenata svjesna zdravstvenih problema s očima poput digitalnog naprezanja očiju, suhih očiju, oštećenja od sunca i alergija i dr., često zbog istih nisu zabrinuti. Međutim, ako se navedeni problemi ne liječe, oni mogu uzrokovati mnogo neugodnosti.

Kod rutinskih pregleda očiju, moguće je dijagnosticirati ova manje ozbiljna stanja i pacijentima pružiti tretmane za ublažavanje simptoma. Ti simptomi mogu uključivati crvene i suhe oči, umor očiju, mutan vid, glavobolje, bolove u vratu i ramenima, ​​prekomjerno suzenje i slično. U našem Centru za oftalmologiju možete dobiti preporuku terapije ili novih navika za smanjenje rizika od razvoja ovih problema.

Očni pregledi mogu otkriti druge zdravstvene probleme

Oči su poput prozora zdravlja. Oftalmolozi često mogu prepoznati znakove zdravstvenih problema pacijenata, kao što su visoki krvni tlak i dijabetes, i prije nego što oni osjete druge simptome. Oba navedena zdravstvena problema utječu na krvne žile u mrežnici te mogu dovesti do gubitka vida ako se ne liječe.

Osobe koje nose korektivne leće trebale bi ići na očni pregled svake godine kako bi njihova korekcija bila odgovarajuća. Osobe koje ne nose naočale ili kontaktne leće, svake druge godine trebale bi obaviti sveobuhvatni oftalmološki pregled.

No, ukoliko ipak primijetite bilo koji od sljedećih simptoma, trebali biste odmah dogovoriti termin za pregled oftalmologa:

  • česte glavobolje
  • umorne ili bolne oči
  • držanje telefona ili knjige bliže licu ili na udaljenosti ruke
  • mutan vid na daljinu
  • smanjeni noćni vid

Oftalmološke usluge koje provodimo u Sv. Katarini možete pogledati na LINKU.

Očni pregledi djece.jpg

Ako ste zabrinuti za svoj vid i zdravlje očiju ili ste primijetili neke od gore spomenutih tegoba, javite se s povjerenjem u naš Centar za oftalmologiju i rezervirajte termin za pregled oftalmologa u najkraćem mogućem roku.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba