Izbornik
Centri izvrsnosti -> Urologija -> Urologija

Urologija

Što je urologija i čime se bavi specijalist urolog? 

Urologija je grana medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom te liječenjem poremećaja i bolesti urogenitalnog sustava, tj. bolestima muških i ženskih mokraćnih puteva (bubrega, mokraćovoda, mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi), kao i muškim reproduktivnim sustavom (penis, testisi, skrotum, sjemenovod, prostata itd.).

Specijalist koji se bavi ovim područjem medicine naziva se urolog, a u Sv. Katarini pacijentima je na raspolaganju stručan i iskusan specijalist urolog Sven Nikles, dr. med.

Svrha našeg Centra izvrsnosti za urologiju je kontinuirano poboljšanje urogenitalnog zdravlja naših pacijenata prevencijom i ranim otkrivanjem zdravstvenih problema kroz kvalitetnu i učinkovitu zdravstvenu skrb, uz suvremenu opremu, visoko educiran tim stručnjaka i individualan pristup.

Centar za urologiju.jpg

Zašto je urološki pregled toliko važan? 

Urološki pregled je važan kako bi se identificirali problemi urogenitalnog sustava u ranoj fazi te kako bi se započelo adekvatno liječenje. Tu je ključna pravovremena i točna dijagnoza jer ona značajno olakšava liječenje, poboljšava ishode liječenja te sprječava eventualne komplikacije i posljedice koje mogu nastati kao rezultat neliječenja bolesti urogenitalnog sustava, a koje su, u većini slučajeva, izlječive ako se otkriju na vrijeme. Upravo zbog toga, u Sv. Katarini najveći naglasak stavljamo na prevenciju i kvalitetnu dijagnostiku svih bolesti i poremećaja urogenitalnog sustava. Iz istog razloga se preporučuje jednom godišnje obaviti redoviti urološki pregled, posebice kod muškaraca starijih od 40 godina, omogućujući pacijentima zdraviji i kvalitetniji život. Kod muškaraca se to posebno odnosi na bolesti prostate (muške spolne žlijezde), najčešće na uvećanje prostate (hiperplaziju) i zloćudne promjene prostate (karcinom prostate), s obzirom da se radi o drugom najčešćem obliku karcinoma u muškoj populaciji starijoj od 40 godina. Prednost je što se rak prostate relativno sporo razvija u usporedbi s mnogim drugim vrstama karcinoma pa se njegovom ranom dijagnostikom značajno povećava mogućnost izlječenja i stopa preživljavanja oboljelih. Naime, kada se rak prostate otkrije na vrijeme, postotak izlječenja doseže čak 98%.

No, urološki pregled može pomoći i u dijagnosticiranju i liječenju brojnih drugih stanja, kao što su razne upale u mokraćnom sustavu, zapreke protoka mokraće uzrokovane prirođenim anomalijama, bubrežni kamenci, urinarna inkontinencija, rak bubrega, mjehura te drugih organa urogenitalnog sustava itd. 

Osim svega navedenog, urološki pregledi su važni jer omogućuju i savjetovanje pacijenata o načinima prevencije uroloških problema te educiraju pacijente o važnosti zdravog načina života za održavanje zdravlja urogenitalnog sustava.

Kada potražiti pomoć urologa?

Urološki pregled može biti potreban iz različitih razloga, no uzroci i simptomi zbog kojih se pacijenti najčešće odlučuju potražiti pomoć urologa su poteškoće s mokrenjem, bolovi i osjećaj peckanja prilikom mokrenja, tragovi krvi u mokraći ili ejakulatu, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, nekontrolirani bijeg mokraće (urinarna inkontinencija), bolovi u donjem dijelu trbuha ili donjem dijelu leđa, kao i zbog promjena u izgledu mokraće i učestalosti mokrenja (posebice noću). Uzroci zbog kojih se konkretno muškarci najčešće javljaju urologu su erektilna disfunkcija, promjene na testisima i koži penisa, iscjedak iz penisa, sumnja na bolesti prostate, problemi s reproduktivnim sustavom i kvalitetom sperme, nakon rizičnog spolnog odnosa zbog sumnje na spolne bolesti itd.

U Sv. Katarini provodimo preventivne urološke preglede i brojne dijagnostičke postupke, kao i adekvatno liječenje urogenitalnih bolesti, uključujući i kirurške zahvate. Pritom ćemo napraviti sve što je u našoj mogućnosti da se na urološkom pregledu osjećate maksimalno sigurno, ugodno i opušteno uz zajamčenu diskreciju te ćemo nastojati svaki eventualni osjećaj nelagode svesti na minimum.

Kome je namijenjen urološki pregled? 

Suprotno često uvriježenom mišljenju, urolog nije liječnik specijalist samo za muškarce, već liječnik specijalist koji dijagnosticira i liječi bolesti urogenitalnog sustava kod oba spola - i kod muškaraca i kod žena. Točnije, urolog se bavi oboljenjima mokraćnog sustava kod muškaraca i žena, ali i muškim reproduktivnim organima, dok se ženskim reproduktivnim sustavom bave ginekolozi

Kandidati za urološki pregled mogu biti muškarci i žene svih dobnih skupina. Kod muškaraca, urološki pregled može uključivati, međuostalim, provjeru prostate, posebno nakon određene dobi (obično nakon 45. godine života) radi ranog otkrivanja potencijalnih problema poput raka prostate. Žene pak mogu tražiti urološki pregled zbog problema s mokraćnim sustavom ili genitalnim poremećajima.

Urološki pregled - kandidati.jpg

Usluge Centra za urologiju Sv. Katarine

U sklopu Centra za urologiju Sv. Katarine moguće je učiniti sljedeće dijagnostičko-terapijske postupke i kirurške zahvate:

Imate urološke tegobe ili jednostavno želite napraviti redoviti urološki pregled?

Nemojte čekati! Javite nam se s povjerenjem na broj telefona +385 1 2867 400 ili na email info@svkatarina.hr i dogovorite pregled već danas!

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba